6/8/09

La Vall de l'Isabena (Ribagorza)








































Informació:
www.ribagorza.com
Oficina de turisme de Graus.

La vall de l'Isabena es troba a la comarca de la Ribagorza aragonesa, aproximadament a unes tres hores i mitja en cotxe des de Mataró. S'hi arriba seguint la ruta Lleida, Alfarràs, Benabarre, Graus, Lascuarre, amb alguna possible variant per fer carreteretes de muntanya.
És un bon punt de partida per excursions en cotxe per tota la zona. Bàsicament és visitar petits pobles rurals d'arquitectura tradicional, alguns mig abandonats, alguns amb tocs medievals, ermites romàniques (sempre totes tancades, això sí, no us penseu que en trobareu cap oberta), i bons paisatges si t'enfiles a poblets amagats a la muntanya.

Val la pena visitar els següents pobles:
Roda de Isábena: sens dubte el més bonic de la vall, a més està en un turó força alt, i té les millors vistes de la vall i la zona del voltant. Té una catedral (foto) sorprenentment bonica tot i la petitesa del poble, val molt la pena(només amb visita guiada, a 2'50 €, i en horaris concrets...). Els carrers tenen autèntic regust medieval i rural. Fantàstic fer una cervesa a la plaça a la porta de la Catedral.
Puebla de Roda: carrer principal molt bonic.
Merli: Poble bonic situat en un lloc impossible a una muntanya, amb unes grans vistes. Ah! Hi ha un menhir...
Monestir d'Obarra: Situat en un paratge preciós, a tocar del riu, al peu d'un penyassegat. Romànic. Tancat... com tot. Sembla ser que el capellà viu a un poble de sota (Beranuy), i que si l'enganxes de bones igual t'obre. Visca el turisme.
Graus: Capital de la comarca, un casc antic amb prou encant, i sobretot, una preciosa plaça porxada amb façanes espectaculars. De lo milloret de la zona. També té una església (tancada!!!) als peus d'un penyassegat molt bonica. Molt recomanable la cerveseta a la plaça mirant les façanes.
Vilas del Turbón: interessant per les vistes a al massís del Turbón (foto), una curiosa pila de roques destaca a tota la zona.
Benavarri (o Benabarre): castell prou interessant que estan reformant una mica i casc antic amb encant. Hi ha una fàbrica de xocolata i una de formatges a les afores que es poden visitar... si es demana amb antelació, no com nosaltres.
Montañana: (no confondre amb El pont de Montañana, que està més avall). Poble preciós que va superar la despoblació rural, i que ara té una mica més de vida. Això ha fet que l'ambient rural del poble sigui "verge", i valgui molt la pena de perdre's-hi una estona. Té un església a dalt de tot del turó, i antigues torres de defensa, construccions populars... una joia pel qui li agradi aquest tipus de poble.
Ainsa (foto): no pertany exactament a la Ribagorça, sino al Sobrarbe, però està a prop, i seria tonto no anar-hi... poble medieval amb el casc antic molt ben conservat, tot ique un pèl massa turístic... però visitat en hores no puntes, conserva el seu encant, una bella església, i una part del castell. .

Imprescindible:
Roda de Isàbena, les seves vistes i la seva catedral, Monestir d'Obarra, Ainsa... i buscar el poble més llunyà i més elevat per gaudir de les carreteres de muntanya i de les vistes de les valls de la zona.

De la resta, comentar que hi ha una pila d'ermites romàniques, però això, que sempre estan tancades, suposo que deuen tenir algun horari... però jo no ho he trobat. La informació que em van donar a la oficina de Turisme de Graus va ser molt curta i general... no em va servir massa.

Per qui li pugui interessar, hi passa el GR.18, força ben senyalitzat, que fa totes les serres que hi ha al voltant, i fa bona pinta. Hi ha cartells informatius a molts punts.

No és dels llocs que més m'hagi agradat, segurament hauria estat millor allotjat una mica més amunt (zona de Bonansa, o més aprop de Benasc). De totes formes, tampoc ho hem visitat a fons com altres llocs i no hem fet cap ruta a peu.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Ja era que el Dominguero actualitzés.

Sembla molta maca aquesta zona.

Dani Gadea ha dit...

El domingueru actualitza si fas dominguerades... ara feia temps que no en feia.
LA zona està bé... però posats a anar per allà, segur que val més la pena pujar més amunt, a un dels parcs naturals (benasc, maladeta, sierra de guaras...). Però bé, en general, bé.
Cal no oblidar que un dels seus encants és fer els camins de munanya... i això no ho hem explotat.