6/5/08

Perpignan, els catalans del Nord

Perpignan està a menys de dues hores de Mataró, es va i es torna ràpidament, i està molt ben comunicat. No poso link perquè no vaig mirar-ne cap per anar-hi; a l'oficina de turisme em van donar un mapa (i em van atendre en català, buuuuuf, quin plaer), i tenien molta informació de tota mena.
Perpignan és una ciutat que està vista i visitada en un dia, però que ens va agradar a tots molt pels seus carrerons del centre amb molt d'encant, pel seu comerç vivíssim, i per les precioses places que hi ha per tot arreu al centre històric. Cal anar amb ull, però, que a partir de certs carrers la ciutat es transforma en una sèrie de guetos i barris decadens (per ser generós), que t'agafen per sorpresa.

Per tant, resumint la visita, passejar pel centre, des del Castellet (antiga porta de la ciutat) fins la catedral, i per la plaça de la Logia (fantàstiques facanes), els tres punts claus, fer i desfer carrers, i seure a les terrasses de les places, com deia, totes encantadores.

La visita més "grossa" que hi ha per fer és l'espectacular palau dels reis de Mallorca (foto), que va viure el seu punt àlgid durant els segles XII i XIII, especialment sota el regnat de Jaume II, com tota la zona del sud de França. Les dues capelles són molt espectaculars, i el recinte mateix, el pati interior, les galeries superiors i la torre de l'homenatge valen molt la pena. L'entrada val 4 €, i no hi havia visita guiada... et donen un paperot d'aquests plastificats, que pel meu gust és molt incomplert, excepte la part d'història que et situa molt bé.

Si hi vols passar dies, segur que la visita als pobles i castells del voltant acaba omplint totes les hores, que tot feia molt bona pinta. Queda a la mochila el Castell de Salses, que no vam visitar.