6/3/11

Midi-Pyrénée: muntanya i excursions

Estada del 26 de febrer al 6 de març de 2011.
Entrades relacionades: Midi Pyrenee: visita i pobles., Midi Pyrenee: allotjaments i restaurants.

La primera part de l'estada al Midi Pyrenee la vam fer a Gavarnie, un poble de muntanya que té poc encant, ja que és molt turístic, i era temporada baixa i hi havia moltes coses tancades. Però la seva situació és privilegiada, als peus d'un lloc tan fantàsic com és el circ de Gavarnie, i a una alçada d'uns 1.400 metres, per tant... una zona clau per veure muntanya. De fet, és el cor del Parc Natural dels Pirineus, un dels més bells parcs que hi ha. Aconsellable la pàgina web de Midi Pyrenee, molt completa i amb força part dedicada a la part de muntanya de la regió.

Circ de Gavarnie, al fons de tot
- Excursió cap al circ de Gavarnie. És una paret muntanyosa de gairebé 3.000 metres d'alçada que marca la frontera entre Aragó i França, concretament podríem dir que és la vessant francesa del Parc d'Ordesa. Sota una nevada espectacular, vam fer dues vegades el recorregut que marca la pista d'esquí de fons del poble, que surt del mateix centre, i va dibuixant esses per la vall que hi ha just a les portes del circ. No es podia avançar gaire endins del circ, ja que hi havia perill d'esllavissada, però igualment l'aproximació és suficient com per gaudir d'un espectacle sensacional de muntanya i neu. Hi ha tres circuits marcats, blau, vermell i negre, tot ben balissat amb els seus colors corresponents. El més llarg, el negre, es pot fer en dues hores i mitja o tres hores, amb calma i parant a fer fotos. Vam llogar raquetes de neu a una botiga del poble al carrer principal, 5 euros per tot el dia, molt econòmic. Queda pendent fer aquesta excursió fora de l'època de neu, ja que es pot arribar fins als peus mateixos del Circ, on hi ha un hotel, i fins i tot enfilar-se per alguna de les muntanyes del voltant. Un lloc que val molt la pena en qualsevol època de l'any.

detall de Gavarnie
- Pujada a Notre Damme de Nieges (Nostra Senyora de les Neus): En una horeta i mitja anar i tornar, es pot pujar a una estàtua que hi ha damunt d'una muntanyeta a l'entrada de Gavarnie que dona unes vistes precioses del poble i de les dues bandes de la vall. Nosaltres vam pujar-hi amb raquetes, i vam trobar una gran ventisca a dalt, però val molt la pena, és molt fàcil! El camí està indicat des del centre del poble. Només cal tenir present que quan es creua la carretera el camí segueix uns trenta metres més amunt, és l'únic punt de confusió.

La vall de Cauterets
- Cauterets: És una estació d'esquí situada a la vall i al poble amb el mateix nom, a una horeta o una mica menys de Gavarnie. Si es vol llogar equip d'esquí de fons o raquetes cal fer-ho al poble, a peu de pistes no hi ha lloguer. És més car que a Gavarnie. La zona, molt popular i plena de gent, permet fer una preciosa excursió a peu (raquetes) o amb esquí de fons remuntant el riu i travessant els diferents ponts que el creuen. El primer de tots, molt conegut, és el Pont d'Espagne, dit així perquè formava part d'un antic camí que duia a Espanya. Des del parking de Puntas (de pagament, o gratuit si es paga el forfait), ja es pot sortir a peu o amb esquí de fons per uns camins perfectament marcats (i amb força gent, tot s'ha de dir) que van enfilant suaument però constantment cap amunt, seguint el riu. Els paisatges nevats són únics, les vistes corprenents, i com amunt vas, menys gent hi ha, i vas respirant calma. No vam arribar fins al darrer pont, i en total vam estar caminant dues hores amb molta calma i moltes parades. Segurament tot el recorregut es pot fer en menys de tres hores anar i tornar si es va una mica a la idea. Queda pendent també anar-hi sense neu, ja que es poden fer més excursions, com la del llac del Gaube, molt apreciada per la gent de la zona.
Servidor al Col d'Aspin

- Ports de muntanya històrics: tota la zona està plagada de ports de muntanya coneguts pel Tour de França i que per tant, tenen el seu romanticisme. A part d'això, ofereixen un paisatges emocinants en la pujada i unes vistes meravelloses des de dalt. És una bona forma de conèixer la zona agafar el cotxe, prendre's una biodramina, i començar a fer ports de muntanya. Nosaltres vam fer el Portillón, el Peyresourd, l'Aspin, i vam passar a tocar de Val Louron, Luz Ardiden, Hautacam, Aspet... i Cauterets, com ja hem llegit abans. Ens queda pendent fer el mític Tourmalet, que estava tancat per la neu, i visitar el seu famós observatori Pic de Midi.