6/3/11

Midi-Pyrénée: pobles i visites

Estada del 26 de febrer al 6 de març de 2011.
Entrades relacionades: Midi-Pyrénée: excursions i muntanya., Midi Pyrenée: allotjaments i restaurants.


Hi ha una gran quantitat de pobles i petites ciutats que es poden visitar pel seu encant històric, que en molts llocs es manté intocable i a més força ben cuidat de vegades. Nosaltres vam voltar per les regions de Gers, Tarn&Garonne, Lot, i Aveyron. És molt útil el mapa de la regió que es pot demanar a la web de turisme de Midi-Pyrenee (pàgina excel·lent), a qualsevol de les oficines de turisme que hi surten. Cal fixar-se en els Grandes Parajes, no te'n pots perdre cap... Els llocs que vam visitar nosaltres són els següents:
- Gavarnie, Cauterets: veure l'entrada Midi-Pyrénée: excusions i muntanya
Auch
- Lourdes: Santuari de les aparicions de la Verge. No té massa interès, i és hiper turístic. I això que hi vam anar en temporada baixa. Reservat només a la recerca d'espiritualitat. De totes maneres, per qui hi vagi, no perdre's la Basília de Pius X, que està soterrada i és molt moderna i espectacular.
- Auch: Poble on va néixer d'Artagnan, força ben conservat, amb un casc antic molt bonic. No perdre's les vistes des de l'altra banda del riu, la catedral (en especial, el Cor de fusta, tot i que cal pagar 2 euros per veure'l, és una meravella). El mapa turístic que donen a la oficina és molt bo per passejar i no perdre's res. El vam enganxar amb força obres de millora, però encara i així, molt bé. Molt aconsellable. Visita de mig dia.
Abadia de Flaran 
- Abadia de Flaran: No ho teníem previst, ens ho van aconsellar a l'oficina de turisme. A una mitja horeta en cotxe d'Auch. 5 euros l'entrada, val molt la pena, molt ben conservada, un claustre preciós, una església preciosa, un jardí encantador, exposicions... molt aconsellable. Una parell d'hores de visita.
- Lavardens: Poble medieval a 15 minuts d'Auch amb un espectacular castell molt original, i un casc antic d'aquells amb el temps aturat. No vam poder visitar el castell, compte que tanca a les 17 h a l'hivern! Sense la visita al castell, mitja horeta per recorrer el poble.
- Vic- Fezensac:  Breu aturada per veure la plaça central, i l'església, fortificada i peculiar.
- Nougaroulet, Mauvezin, Cologne, Beumont de Lomange, Cabrerets, Saint Martin de Vers: pobles amb una plaça porxada i carrers medievals encantadors, en especial les places amb els mercats de fusta, columnes, etc. Només passar-hi amb el cotxe i parar cinc minuts a les places ja val la pena.
- Sarrant: poble sorprenent absolutament encantador que manté l'antiga estructura circular medieval fortificada, amb totes les cases a l'estil gascó, i una església sorprenent per gran i ben feta. Parada de mitja horeta imprescindible... això si no t'hi quedes dues hores embobat a cada racó.
- Moissac: Abadia espectacular amb una església fantàstica, un claustre únic a Europa, i una portada esplèndida. Si sou amants de "pedra, castell i església", parada obligatòria. 5 euros l'entrada al claustre. La plaça i algun carrer central estan prou bé per passejar, fer un cafè o dinar. També és interessant baixar amb el cotxe fins a l'enclusa del Canal du Midi que passa per damunt del riu, és un lloc curiós. Entre una cosa i una altra, compteu un parell d'hores de visita.
Pont de Valence (Cahors)
- Cahors: Cal aturar-se a veure el pont de Valence, una joia de l'arquitectura civil i militar de l'època, un pont fortificat a l'estil de Besalú. A més, els voltants estan ben preparats per gaudir-ne de la vista. El casc antic, una mica decebedor, no massa ben conservat , i amb poc encant, tot i que es pot visitar una magnífica catedral amb un claustre preciós. Passejar pels barris que hi ha entre la catedral i el riu, més amunt, no val la pena. Posem-hi un parell d'hores de visita.
Rocamadour
- Saint Cirq Lapopie: Poble meravellós damunt d'una muntanyeta que conserva tot l'encant medieval de l'època. Una de les joies de la zona, sense dubte. Es pot arribar en cotxe, però una manera molt interessant d'arribar-hi és aparcant al parking del poble de Bouziès i seguir el GR36 (marques blanques i vermelles) per l'anomenat Chemin de Chalage (Camí de Sirga), que voreja el riu fins als peus del poble. Està ben indicat i és planer fins al darrer tram que s'enfila fins al poble. Es triga una horeta a peu a ritme tranquil. Hi ha un tram en què el camí està excavat en la roca de les impressionants parets de la zona. Molt aconsellable. A Saint Cirq, a més del passeig pel poble, les vistes de la vall són espectaculars. LA visita el poble es pot fer amb una horeta, si feu el camí a peu, una hora anar i una tornar. Total, 3 o 4 hores.
- Rocamadour: L'altra joia de la zona. Un santuari de peregrinació excavat a l'escarpada paret d'una muntanya. Un lloc increïble. A part d'això, el carrer principal, l'església, i el castell a dalt de tot són una meravella, i unes vistes magnífiques des de dalt. Cal pujar fins a l'Hospitalet en cotxe (un veïnat adjunt al poble damunt la muntanya) per tenir una vista aèria incomparable del lloc, i també des d'algun racó de la carretera que hi arriba. Cal comptar dues o tres hores de visita ben bones.
- Loubressac: Des de la carretera ja hi ha una vista de conte de fades sobre el poble. Després el passeig pels carrers ho confirma, un lloc encantador allunyat del pas del temps. Mitja horeta de visita... o dues hores si et quedes empanat als seus racons d'altres èpoques.
Loubressac 
- Autoire: igual que l'anterior, la carretera ja dona un visió màgica del poble quan t'hi acostes. Aquest està tancat sota el "circ d'Autoire", un conjunt de riscos i precipicis on s'amaga el poble. No hi vam parar perquè era tard.
- Santa Fe de Conques: Un altra poble que sembla un decorat d'una pel·lícula. Cases antigues, entramats de fusta, carrers empedrats que es retorcen, pugen i baixen, antics palaus i mansions, una vista esplèndida de la vall... i a més, aquí cal afegir-hi l'església, una joia, amb una portada famosa pel seu timpà decorat amb el Judici Final, amb una visió molt personal de l'autor. Val la pena mirar-s'ho amb deteniment, i agafar el llibret explicatiu que hi ha dins l'església per entendre-ho. Per acabar d'adobar la visita, és aconsellable pujar amb cotxe al mirador de Bancarel, un lloc elevat privilegiat on es fas la idea de magnificència del petit Conques. Està a un o dos km del poble, a un trencant indicat a l'esquerra, pasant de llarg l'entrada i seguint direcció Rodez. Posa-hi una parell d'horetes de visita.
- Figeac: Poble més gran (estil Auch o Cahors) amb un cas històric fantàstic ple de palaus i carrers i carrerons amb arcs, cases antigues, mansions, places de mercat plenes de personalitat... una passada. Dues o tres hores per seguir la ruta marcada per les "claus de Figeac", amb la guía que et donen a la oficina. Una delícia.
- I per últim, un dels grans encants de la zona és el paisatge. Per tant, és molt aconsellable moure's per la zona per les petites carreteres comarcals que va de poble a poble deixant les autovies i les nacionals, per gaudir d'un interminable paisatge de prats, vinyes, petits turons verds, rius, riberes verdes, valls obertes... forma part de la visita a la regió el paisatge!