17/10/10

Dubrovnik i Dalmàcia del Sud

Estada al Pont del Pilar de 2010.
omnipresent a tot arreu
Volem amb Dubrovnik Airlines, gestionat per Politours, a través d'una oferta de Viatges Alemany.
4 nits amb vols d'anada i tornada, trasllats i esmorzar, 420 euros per persona.
Posts relacionats: Allotjament a l'Hotel Vis 3*, Restaurants, Excursió a les Illes Elafites.

Un dels millors viatges que hem fet, sense cap mena de dubte. Dubrovnik i la regió del Dalmàcia del Sud uneix tot el bo que pot tenir el turisme: pobles encantadors que semblen trets d'un conte de fades, bon menjar, gran hospitalitat, paisatges naturals sensacionals, platja, muntanya, senderisme... tot en un. I segur que això és extensible a gran part de Croàcia. Tot i ser-hi quatre dies només, déu n'hi do el que vam fer. Exposo les coses imprescindibles:
Dubrovnik:
- casc antic absolutament meravellós, destruit al S XVII per un terratrèmol, va ser reconstruit tot amb l'estil barroc del moment, cosa que li dona una unitat arquitectònica que sembla de mentida. Té port, muralles, palaus, esglésies, places grans, racons màgics, escales, arcs recòndits en carrers estrets, balcons artístics en totes les cantonades... Reconstruit després de la guerra amb tot l'encant i el "carinyu" que mereixia, és un racó encantador. Que s'ha de fer a Dubrovnik? Primer de tot, res. Només passejar a qualsevol hora del dia pels carrers i deixar-te portar cap a una altra època. I ja està. És més que suficient. Després o abans d'això, jo no em perdria:
muralla de Dubrovnik
- Passeig per la muralla: val uns 5 o 6 euros persona, però és el millor que hi ha. T'hi pots estar una hora o més fent tota la volta, i fent una foto cada dos metres a les vistes cap al port, a la platja, a la muntanya, al mateix casc antic... un plaer.
- Palau del rector o del governador: Fantàstic palau barroc amb uns interiors fabulosos. L'entrada val 2 o 3 euros, però val la pena.
- Exposició War Photo Limited: Exposició de fotografies d'autor sobre la guerra a diferents racons del món. Evidentment, apartat especial per la guerra dels Balcans, molt fresca encara per tot arreu.
- Mercadillu diari: a una de les places del casc antic hi ha mercat cada matí amb productes de la terra (fruita, verdura), dolços, pijadetes varies... encantador i tot molt bo.
- Les portes de la muralla (Pile i Ploce) i el Port Vell. Cal aturar-s'hi, seure en algun lloc, i imaginar-se la vida 400 anys abans. No he trobat cap altre lloc on ho hagi fet tan fàcilment.

Voltants de Dubrovnik (regió de Dalmàcia Sud)
Arribant al port fortificat de Korcula
- Korcula: Poble costaner emmurallat emplaçat a una illa amb el mateix nom. Està lluny, a una hora i mitja en cotxe o bus, però val molt la pena. És un petit Dubrovnik, amb unes fortificacions extraordinaries, i a més l'arribada amb vaixell al port davant de les muralles és corprenedora. De conte de fades.
- Ston: de camí a Korcula, a uns 45 minuts de Dubrovnik, espectaculars muralles de més de 5 km, amb un bon tram visitable i passejable per un mòdic preu de 2 o 3 euros. Val la pena fer-hi una paradeta d'una horeta per fer les muralles i prendre un cafè al centre del petit poble. També hi ha unes antigues salines visitables, però no ho vam fer.
Increibles muralles a Ston
- Illes Elafites: Tota la costa de Dalmàcia està plagada per centenars d'illes i illots. A prop de Dubrovnik hi ha les Elafites, que són 6. Vam agafar una excursió organitzada per l'hotel on visitavem tres d'aquestes illes (Lopud, Sipan, kolocep). Espectaculars illes lliures de contaminació, cotxes, soroll, amb platges paradisíaques, aigües verd turquesa, caminets entre el bosc i la platja, i petits pobles pesquers i turístics encantadors. No perdre's-ho per res del món. Aquesta excursió val un post apart... no us ho perdeu.
- Kavtat: Petit poble costaner i pesquer al Sud de Dubrovnik, a una mitja hora en bus, i el mateix en vaixell des del Port Vell. Encantador passeig pel casc antic, i encara més pel camí de ronda de la costa, com si estiguéssim a la Costa Brava... una joia.

Alguns comentaris... val molt la pena anar-hi en temporada baixa; ja no pots banyar-te, però els preus són molt diferents, i gairebé no hi ha gent enlloc, excepte a Dubrovnik. Les illes, sense gent, són increïbles.

Posts relacionats: Allotjament a l'Hotel Vis 3*, Restaurants, Excursió a les Illes Elafites.